Romanya Hakkında Bilgiler, Nüfusu ve Tarihi

Dosya:Tordai roma haz.jpg

Romanya, Avrupa Birliği ülkeleri içinde 238.391 km²’lik yüz ölçümüyle en büyük yüzölçümüne sahip olan 7. ülkedir. 23.332.000 nüfusa sahiptir. Bu rakam Romanya’yı Avrupa Birliği’ndeki en kalabalık 9. ülke yapmıştır. Resmi adı Romanya Cumhuriyeti’dir Başkenti 2 milyondan fazla nüfusa sahip ve ülkenin en büyük metropolü olan Bükreş’tir. Diğer büyük şehirleri ise, Craiova, Kmstence, Yaş, Kaloşvar ve Temeşver’dir.
Dosya:Ateneul Roman b.jpg

Avrupa Birliği dışında, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na, Latin Birliği’ne, Frankafon’a ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne üyedir. Sahip olduğu petrol kaynaklarıyla Avrupa’daki en çok petrole sahip olan ülkedir.
Dosya:RO HD Hunedoara castle panorama 3.jpg

Karadeniz’e kıyısı bulunan Romanya, Balkan Yarımadası’nın kuzeyinde ve Orta Avrupa’nın güney doğusunda yer alır. Ukrayna, Moldova, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan’la komşudur.

Laik bir devlet yapısı olan Romanya’nın resmi literatüre geçen bir dini anlayışı bulunmamaktadır. Halkın %87’si Ortodoks’tur. Diğer kesimleri ise Katolikler, Protestanlar ve Pentekostal’lar oluşturmaktadır.

Romanya’da yaşayan ilk insanlar Trakyalılardır. Daha sonra Dokyalılar’ın  M.Ö. 800 ile 300 yılları arasında Dakya Devleti’ni kurmalarının ardından, Romalılar M.S. 106-271 yılları arasında ülkeyi ele geçirerek Romalılaştırmışlardır.

Uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin de hâkimiyeti altına giren Romanya toprakları, Küçük Kaynarca Antlaşması’yla birçok hakkını ve toprağını geri almış, daha sonra yapılan Osmanlı-Rus savaşlarıyla, Eflak ve Boğdan Rus egemenliği altına girmiştir.
Dosya:Baratok templomakv.jpg
1859’da bu iki eyalet birleşmiş, 1861 yılında ise Romanya ismini almıştır. Berlin Antlaşması’yla bağımsızlığını kazanan Romanya, 1878’de krallık olmuş, 1947 yılında ise Romanya Halk Cumhuriyeti ilan edilmiştir. 1967’de devlet başkanı olan Ceauçescu’nun iktidarı 1989 yılındaki Romanya Devrimi’yle sona ermiş ve Romanya demokratik sisteme geçmiştir.